Kabak yedikten sonra hayatı kabusa döndü: Kusma, deri soyulması, saç dökülmesi… Sebebi günler sonra anlaşıldı

52 yaşındaki vegan öğretmen, Paris’te bir organik mağazadan alışveriş yaptı. Aldığı ürünlerle yemeğini hazırlamak üzere evine dönen öğretmenin bu sıradan alışverişi beklenmedik bir olayla sonuçlandı. 

Ile-de-France’ta yaşayan müzik ve matematik öğretmeni Bertrand Carbonneaux’in, organik bir dükkandan satın aldığı yeşil kabak nedeniyle başına gelmeyen kalmadı. Le Parisien’in haberine göre, kabağı yedikten sonra acı bir tat alan öğretmen, olayın ardından fenalaştı. 

Gece boyunca kusan adam, sonrasında derisinin soyulduğunu ardından da saçlarının döküldüğünü fark etti. 

Bir arkadaşının, kabak tüketip tüketmediğini sorması üzerine internette araştırma yapan adam, yaşadığı rahatsızlığın kabakgiller familyasından kaynaklandığını fark etti.

PİŞİRİLDİĞİNDE BİLE ZEHİRLİ MADDELER KALIYOR

“Acı kavunlara dikkat!” uyarısında bulunan Fransız Gıda Güvenliği Ulusal Ajansı (ANSES), internet sitesinde yaptığı açıklamada, tüm kabakların yenilebilir olmadığını hatırlattı.

ANSES, bazı kabak türlerinin zehirli olabileceğini ve kukurbitasin adı verilen tahriş edici ve acı maddeler içerdiğini belirtiyor.

“Pişirildiğinde kalıcı olan bu maddeler, tırtıllar gibi yırtıcı böcekleri uzaklaştırmak için yabani böcekler tarafından doğal olarak üretilir…” diye açıklıyor Fransız Gıda Güvenliği Ulusal Ajansı (ANSES). 

Açıklamada, bu maddelerin, tüketildikten sonra sindirim ağrısı, mide bulantısı, kusma, hatta kanlı ishal ve ciddi dehidratasyon gibi sağlık sorunlarına yol açarak hastanede tedavi gerektirebileceği ifade ediliyor. 

ZEHİRLİ KABAK NASIL ANLAŞILIR? 

Dermatolog Philippe Assouly, Mayıs 2018’de JAMA Dermatology dergisinde, Île-de-France bölgesinde kabak yedikten sonra saçlarını kaybeden iki kadının durumunu anlatan bir çalışma yayınladı. Paris Saint-Louis Hastanesi’ndeki (AP-HP) uygulayıcı Le Parisien’e yaptığı açıklamada, “Bir hastayla sezgilerim oldu ve bu sezgilerim bir diğeriyle de doğrulandı.” dedi. İlk iki vakayla ilgili yazıları okuyan üçüncü bir Fransız mağdur daha sonra ortaya çıktı.

Bertrand, Facebook’ta da paylaştığı ifadeyle “halkın farkındalığını artırarak” daha fazla zehirlenmenin önüne geçmeyi umuyor.

Bir kabağın zehirli oluo olmadığını çıplak gözle tespit etmek imkansız. Dr. Gérald Kierzek, bunu anlamanın yolu pişirmeden önce her zaman tadına bakmak” diyor. Eğer dilinize acı bir tat geliyorsa, o kabağı yemeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir